2019 – Dr. T. Noël

Hoogewerff Jongerenprijs 2019

Dr. T. Noël

De Stichting Hoogewerff-Fonds heeft de Hoogewerff Jongerenprijs 2019 toegekend aan dr. T. (Timothy) Noël (37) van de Technische Universiteit Eindhoven.

Dr. Timothy Noël heeft baanbrekend werk verricht op onder meer het gebied van de ‘flow chemistry’, het ontwikkelen van continue processen voor fijnchemie die doorgaans ladingsgewijs worden uitgevoerd. Binnen dit gebied heeft hij grote stappen gezet op het gebied van fotochemie en electrochemie.

Dr. Timothy Noël heeft zijn eigen weg gevonden aan de universiteit Eindhoven en bouwde meteen aan een eigen herkenbaar profiel. Hij valt op door innovatief werk dat door het veld wordt gewaardeerd en haalt vaak de kaft van tijdschriften. Op jonge leeftijd heeft hij al een gevestigde naam met impact in het veld: naast een meer dan zeer indrukwekkende publicatielijst (119 artikelen sinds 2012) is hij tevens hoofdredacteur van ‘Flow Chemistry’ (Springer), het toonaangevend tijdschrift in zijn veld.

Dr. Noël blinkt uit met origineel werk dat natuur-geïnspireerde ideeën koppelt aan technologisch ontwerpkwaliteit: zo is hij niet de eerste die over een kunstmatig boomblad praat, maar wel een van de eersten die echt iets bouwt: in het maken van apparaten herkennen we de technoloog en reactorkundige. Dit baanbrekend werk, waarin een kunstmatig boomblad is gemaakt dat licht invangt en de opgevangen energie gebruikt voor chemische omzetting, is terecht direct in 2017 opgepikt als Zeer Belangrijk Artikel in Angewandte Chemie. Kortom, een topwetenschapper waar het Nederlands chemische technologische veld trots op kan zijn.

“Tim Noël heeft baanbrekend werk verricht op onder meer het gebied van de ‘flow chemistry’, het ontwikkelen van continue processen voor fijnchemie die doorgaans ladingsgewijs worden uitgevoerd.”

Dr. Timothy Noël werkt sinds 2012 aan de TU/e op het gebied van microfluidica en procestechnologie in de faculteit Scheikunde en Scheikundige Technologie. Hij onderhoudt met vele lezingen op uitnodiging een groot internationaal netwerk en heeft oog voor het onder de aandacht brengen van technologie: zo hangen de kunst-blaadjes kleurrijk en lonkend in het Londonse wetenschapsmuseum: letterlijk een schoolvoorbeeld hoe je in één oogopslag innovatie neer kan zetten.

Korte levensloop
Dr. Timothy Noël werd geboren op 2 September 1982 in Aalst (België). Hij doorliep gymnasium (Aalst), kandidaats (Gent) en doctoraal (Gent) scheikundige technologie vlot – alledrie cum laude, en promoveerde in 2009 te Gent op een onderzoek op het grensvlak van katalyse en organische chemie. Na zijn promotie kreeg hij de kans om een jaar als Fullbright Scholar op het grensvlak van scheikunde (groep Buchwald) en scheikundige technologie (groep Jensen) aan het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technologie (MIT) te werken. Niet veel later mocht Eindhoven zich rijk rekenen met Dr. Noël als universitair docent, waar hij snel een vaste aanstelling met bevordering tot hoofddocent kreeg in 2017. Sinds 2013 is Dr. Noël in deeltijd ook verbonden als professor aan zijn alma mater in Gent.

Prijsuitreiking
De uitreiking van de Hoogewerff Jongerenprijs 2019 vond plaats op donderdag 31 oktober tijdens “The Netherlands Process Technology Symposium” (NPS-16) Eindhoven.